Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    South Africa
    Age
    27
    Posts
    8
    Rep Power
    0

    Default Garmin Nuvi 40 charges but doesn't go into usb mode when plugged into pc

    Hi Guys,
    I have a Garmin Nuvi 40 that doesn't want to go into usb mode. When I plug it to the computer it shows charging. Tried different pcs and cables. Other garmins connect fine

  2.    Advertissements


  3. #2
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,387
    Rep Power
    1434

    Default

    Does it boot normally? If it does, but won't be seen in preboot mode as well as Mass Storage Mode then it's probably a damaged USB socket connection to the board. Reflowing the connection may help in that case. If the socket's dirty/corroded inside then a spray of dedicated Electrical Contact Cleaner into it might help [NOT WD40], that's worth trying before dismantling to reflow. Give more info.
    'Thanking Posts' are banned. To thank someone, and/or to see hidden links and content, use the [Only registered and activated users can see links. ] button below left of the helpful post then refresh your browser [F5 key]. 'Thanking Posts' are banned.
    Please don't spam. Posts serving no purpose other than to thank or to ask about hidden links are trashed or deleted, it's GPSPower's policy. Please don't spam.
    [Only registered and activated users can see links. ] should make their first post as a new Intro Thread in [Only registered and activated users can see links. ].

  4. #3
    VIP Master
    mullerh's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Calgary, Canada
    Posts
    66
    Rep Power
    24

    Default

    I had a problem like that once with one of the newer Nuvi's. I had to switch a setting on a Developer Menu to MTP or USB mode to get it to behave like a mass storage storage device. Can't recall how I got to the menu but I copied this from a Garmin website.

    1. Start NUVI by itself and go to Volume Screen.
    2. Press the upper right hand corner of screen for 10 seconds.
    3. The Developers Screen will pop up
    4. Scroll down to MTP SETTINGS
    5. Change from AUTO DETECT to MASS STORAGE
    6. Shut down NUVI and connect to PC
    7. It should now connect in mass storage mode.

    As an alternative to step 1 above, you can bring up the Nuvi's "dashboard" screen, then press and hold the speedometer for about 10 seconds to access the developer screen.

    I think I used the Alternative method.

    Good luck

  5. #4
    Navigation software expert

    Giomen's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Suomi-Russia
    Age
    49
    Posts
    2,578
    Rep Power
    589

    Default

    Quote Originally Posted by mullerh View Post
    I think I used the Alternative method. Good luck
    Nuvi 40 do not use MTP Settings. Sorry!
    Love your wife? Buy yourself a GPS for answering to her favorite question: "Dear, where are you?".

  6. #5
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    South Africa
    Age
    27
    Posts
    8
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Neil View Post
    Does it boot normally? If it does, but won't be seen in preboot mode as well as Mass Storage Mode then it's probably a damaged USB socket connection to the board. Reflowing the connection may help in that case. If the socket's dirty/corroded inside then a spray of dedicated Electrical Contact Cleaner into it might help [NOT WD40], that's worth trying before dismantling to reflow. Give more info.
    It does boot normally. I phoned garmin and they told me it is probably a damaged usb socket connection. They offered to give me a discount on a new one. Will take them up on the offer

  7. #6
    Member +
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    earth
    Posts
    38
    Rep Power
    17

    Default

    Have you tried a different USB cable?

  8. #7
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,387
    Rep Power
    1434

    Default

    @raioxis
    I think his problem is the socket or its mo connection.
    Quote Originally Posted by SpYkz2 View Post
    ............. shows charging. Tried different pcs and cables. Other garmins connect fine
    @SpYkz2
    If you've tried the electrical contact cleaner unsuccessfully and there's no sign of physical damage to the usb pins then it's almost conclusive that the socket connections are shot. It's actually possible to do all updates from microSD using txt commands to remove, update or add new files. I have a nuvi 1450 with damaged usb, still charges like your nuvi 40, firmware update in preboot mode or by gupdate.gcd in Garmin folder on card and all other updates easily done from the card with ldr.bin and update.txt. Once you get used to it and have the commands stored it's quite easy to do. If you brick such a unit it's toast unless you reflow the connections though.
    'Thanking Posts' are banned. To thank someone, and/or to see hidden links and content, use the [Only registered and activated users can see links. ] button below left of the helpful post then refresh your browser [F5 key]. 'Thanking Posts' are banned.
    Please don't spam. Posts serving no purpose other than to thank or to ask about hidden links are trashed or deleted, it's GPSPower's policy. Please don't spam.
    [Only registered and activated users can see links. ] should make their first post as a new Intro Thread in [Only registered and activated users can see links. ].

  9. #8
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Alice Springs
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Neil View Post
    @raioxis
    @SpYkz2
    I think his problem is the socket or its mo connection....
    If you brick such a unit it's toast unless you reflow the connections though.
    Lucky me.. I found this forum after taking my non-PC-connecting nuvi 40 apart. Had done all the above suggestions, no dry solder , connector or PCB problem to be seen, only tiny soldered connections - but a 6-pin IC right amongst them likely the problem. Not a job I can justify doing considering the time and value. However, I have lots of data in the unit I want to retrieve if at all possible. Neil said:

    Quote Originally Posted by Neil View Post
    @raioxis@SpYkz2
    @SpYkz2
    ...firmware update in preboot mode or by gupdate.gcd in Garmin folder on card and all other updates easily done from the card with ldr.bin and update.txt. Once you get used to it and have the commands stored it's quite easy to do.
    Can you point me to those full instructions on updating via the SD?
    Any chance of backing up existing nuvi data to the SD?

    Thanks,

    Roberto

  10. #9
    ☼ADMIN☼
    catymag's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    light side
    Posts
    23,561
    Rep Power
    5309

    Default

    Hi Roberto you can read this thread: [Only registered and activated users can see links. ]
    Commands are in OP, but read the thread especially the latest posts.
    [Only registered and activated users can see links. ]
    [Only registered and activated users can see links. ]

    [Only registered and activated users can see links. ]
    You have to navigate to get to the good.
    Nuvi1250/Nuvi 34xx/Nuvi 2200/Nuvi 66/Oregon 600/Galaxy S5 MM 6.0.1/TomTom GO/iGO Nextgen Avic,Basar,Isr.Gift/Navigon
    Please don't flood my pm box with questions you can post on forum!! You won't hear back from me.

  11. #10
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Alice Springs
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    Default

    I just remembered something which muddies the waters a little :

    During last week's bush trip to un-signposted places, I typed in a few place names but the Nuvi returned places from other countries. When I looked further, I found the only navigation I could perform was to places in my history.

    It seems to me now likely a hardware issue which has caused the Nuvi to go flaky on me - possibly even linked to the apparent connection issue.

    Since I only want to try to save historical data, I'm not going to do any resetting or trying to salvage a $50 Nuvi.

    I'll look up that link.
    Last edited by Rhapsad; 3rd October 2016 at 08:06. Reason: typo

 

 

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.