Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24
  1. #1
    Member carloeffe's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Sunny land
    Age
    56
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    Default Problem on a BMW nav4 (zumo660) hardware or software? this is the question!

    Greetings to all forum writers, with a zumo navigator 660/bmw I have this problem:
    it do not charge the battery, I tried to replace the battery but not charging, while the same battery on another device has charge.
    On the diagnostic screen shows the message NTC fault and a negative temperature value (but this does not about the battery).
    If I proceed with the diagnostic test, the test detects a failure on the "splash".
    There might be some connection with the fact that this zumo was recovered after an operation to recall fw? (formerly bricked)



    aqi5t



    20f25ip

    Thanks for all answers.

  2.    Advertissements


  3. #2
    ☼ADMIN☼
    catymag's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    light side
    Posts
    23,643
    Rep Power
    5328

    Default

    Is the battery a Garmin battery ? Garmin device may have a 'thermistor temperature monitoring circuit, to make sure the battery does not overheat. If the voltage at that NTC input is above a given threshold, the NTC Fault is activated which kills the charging until if the Thermistor signals to the NTC input, the battery has cooled, ie voltage back down below the NTC Signal Threshold.
    See the latest post
    Spoiler: here:
    http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=111937&whichpage=3


    For splash you can flash the right one, check here
    [Only registered and activated users can see links. ]
    [Only registered and activated users can see links. ]
    [Only registered and activated users can see links. ]

    [Only registered and activated users can see links. ]
    You have to navigate to get to the good.
    Nuvi1250/Nuvi 34xx/Nuvi 2200/Nuvi 66/Oregon 600/Galaxy S5 MM 6.0.1/TomTom GO/iGO Nextgen Avic,Basar,Isr.Gift/Navigon
    Please don't flood my pm box with questions you can post on forum!! You won't hear back from me.

  4. #3
    Member carloeffe's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Sunny land
    Age
    56
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    Default

    Yes the battery are original Garmin, I tried it with 3 batteries all original Garmin, the nuvi 510 also uses the same batteries.
    Might be a problem of offset of the temperature parameter, given that at a temperature of +28 it shows me -35
    Admitting that there is this parameter in the region41 for example .....

  5. #4
    GPSPower Helper

    dasilvarsa's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Global
    Posts
    1,160
    Rep Power
    351

    Default

    The Splash Fault is not a problem. Nuvi Can live like this for ever no problem.
    Your Nuvi has a "Hardware Fault" It's not reading temperature correctly.
    Cannot be fixed by flashing etc etc "Needs electronics technician"
    The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.
    Albert Einstein.

  6. #5
    Member carloeffe's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Sunny land
    Age
    56
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    Default

    Ok, the splash fail is now no longer a problem, solved, but the the problem temperature is still present and maybe it's a hardware fault,
    I have to try if warming the zumo, there is a change in the reading of the temperature.

    UPDATE: I tried to put the garmin under a jet of hot air and I have not seen changes in the value of temperature, does anyone know how to get to the internal sensor?
    Last edited by carloeffe; 26th March 2014 at 19:41.

  7. #6
    Navigation software expert

    Giomen's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Suomi-Russia
    Age
    49
    Posts
    2,579
    Rep Power
    589

    Default

    Quote Originally Posted by dasilvarsa View Post
    The Splash Fault is not a problem. Nuvi Can live like this for ever no problem.
    Yes, it is not problem. For example, the Splash Fault be always present after you choose any picture from device as startup image. Only loading fresh clear 16 reg will erase Fault but for next changing a startup image.
    Love your wife? Buy yourself a GPS for answering to her favorite question: "Dear, where are you?".

  8. #7
    Member carloeffe's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Sunny land
    Age
    56
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    Default

    I think I've solved the problem of charge and temperature, I realized that one of the pins, as indicated by the red arrow, it was bent in the box, when I brought it like the others has started to charge the battery and the value of temperature has returned to normal. I think the temperature indicated is that of the battery and not the motherboard as I had thought until yesterday.

    2nc147a


    x1n8sk

    Thanks a lots for all.

    But now another problem is born, bluetooth can't be activated.....
    Last edited by carloeffe; 27th March 2014 at 15:36.

  9. #8
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,407
    Rep Power
    1435

    Default

    Quote Originally Posted by carloeffe View Post
    .................
    But now another problem is born, bluetooth can't be activated.....
    Do you mean that BT can't be enabled under Tools>Settings>Bluetooth>Enabled, or that it's unable to pair with your phone? Try a hard reset if you haven't already.
    'Thanking Posts' are banned. To thank someone, and/or to see hidden links and content, use the [Only registered and activated users can see links. ] button below left of the helpful post then refresh your browser [F5 key]. 'Thanking Posts' are banned.
    Please don't spam. Posts serving no purpose other than to thank or to ask about hidden links are trashed or deleted, it's GPSPower's policy. Please don't spam.
    [Only registered and activated users can see links. ] should make their first post as a new Intro Thread in [Only registered and activated users can see links. ].

  10. #9
    Member carloeffe's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Sunny land
    Age
    56
    Posts
    15
    Rep Power
    0

    Default

    Yes, it can not be activated in the menu, if I try to enable a few seconds after writing "can not initialize the bluetooth connection." In the test they do, I activated only in a situation when after downloading an update insignificant (help text) from the site myGarmin, the zumo me the bluetooth enabled but when I try to go once the pairing error, and as the name of unit is a series of characters, and if I try to change the name makes me change, but if I go out and return to the menu, I find again the same characters ($ :/> L). If I power down and power back up, the BT is no longer active and again becomes impossible to activate.
    I've try to make a downgrade and upgrade of fw, but no success. Thanks for anyone help.

  11. #10
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,407
    Rep Power
    1435

    Default

    I think your bluetooth firmware is corrupt. First backup then remove the files from the folder 'RemoteSW' in the unit's Garmin folder. Then connect to WebUpdater or GarminExpress, it should offer new BT fw. Don't forget to hard reset before and after.
    'Thanking Posts' are banned. To thank someone, and/or to see hidden links and content, use the [Only registered and activated users can see links. ] button below left of the helpful post then refresh your browser [F5 key]. 'Thanking Posts' are banned.
    Please don't spam. Posts serving no purpose other than to thank or to ask about hidden links are trashed or deleted, it's GPSPower's policy. Please don't spam.
    [Only registered and activated users can see links. ] should make their first post as a new Intro Thread in [Only registered and activated users can see links. ].

 

 
Page 1 of 3 123 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.