Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 21
  1. #11
    VIP Master
    isg's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Europe
    Posts
    170
    Rep Power
    81

    Default

    Quote Originally Posted by Neil View Post
    NA & AU [also ZA i guess] versions of 3597 don't come with a microSD inserted in the unit as the EU version does. It seems from the above info that the card fitted in the EU has been 'locked' by having a GarminDevice.xml written to the card prior to packing. The NA & AU versions do not write an xml file when a card is inserted. I have an NA 3597LMTD purchased new direct from the States. I've run it with AU maps etc on an 'after-market' Lexar 4GiB since i've received it but no xml has been written to the card by the unit. Similarly with an AU 3597 to which i've had access.

    These units differ to other modern nuvis in that the internal path to the card is not 1:/ it's 2:/ as it was with early 3x0/6x0 nuvis. In 3597, 1:/ is to the unit's RWFS which contains another .System folder with sub-folders Diag, GPS and SQLite folders. It is possible to write to the RWFS using commands, e.g. an NV backup using conventional path of 1:/ will write to it.

    When my 3597 is connected to PC with a card inserted, in Win8 they appear normally under 'Safely Remove Hardware and Eject Media' as this:
    su67

    and must be ejected from there together. Only under 'Computer' may they be ejected as separate devices. I expect that in your case isg, the unit and card will show as separate devices even in 'Safely Remove etc'.
    For me this also not working. Unit stays on. May be it is just charging from PC, but without knowing that eject was executed, the unit screen is the same.
    Have you compared the .xml files which where originally on the sd and unit? I'm curious to know how much the two differ ....


    I think that if you remove the .xml from the card that your unit will function normally in MSM with the card onboard. Do you get the same aberrant PC behaviour when you use the OEM card in the unit? Also could you please check if there is any difference in the card xml after the unit's been rebooted? That may show if the unit's rewriting it on the card.
    I can send you both xml files by mail if you are interested to compare. The SD xml is much smaller that unit xml.
    If I remove xml from the card GE did not detect the card, but use it for map installation.
    Last edited by isg; 1st February 2014 at 15:15.

  2.    Advertissements


  3. #12
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,400
    Rep Power
    1434

    Default

    Quote Originally Posted by isg View Post
    For me this also not working. Unit stays on. May be it is just charging from PC, but without knowing that eject was executed, the unit screen is the same.
    Not typical behavour for a 3597 with a mircoSD onboard connected in MSM [Mass Storage Mode]. The screen should go blank and not continue to display the PC Tower image in grey. Do you mean that the image is displayed in gold? That's an indication that you are connected in MTP [Media Transfer Protocol] in which case it and the card are displayed in Window Exploter/My Computer as a 'Portable Device' [no drive letter] and cannot be 'disconnected' like when in MSM.

    If your unit does not disconnect in MSM either with or without a card inserted i would be contacting garmin support for their opinion. Maybe try on other PCs/OSs first and reload the firmware first.

    I can send you both xml files by mail if you are interested to compare. The SD xml is much smaller that unit xml.
    If I remove xml from the card GE did not detect the card, but use it for map installation.
    Sure, upload them to zippy or somewhere private and send me the link by PM or remove your UID and codes then you can safely attach them by posting in this thread.

    You may have misunderstood what I asked about the PC behavour, I wasn't meaning for GE but for the behavour in Windows Explorer generally. Also, did you see any differences in the card's xml before and after it's used in the unit is what i meant, not in differences between the unit & card xml files if you seemed to think. I was interested if the unit is writing to the Card's xml as it writes to the on-board xml.
    'Thanking Posts' are banned. To thank someone, and/or to see hidden links and content, use the [Only registered and activated users can see links. ] button below left of the helpful post then refresh your browser [F5 key]. 'Thanking Posts' are banned.
    Please don't spam. Posts serving no purpose other than to thank or to ask about hidden links are trashed or deleted, it's GPSPower's policy. Please don't spam.
    [Only registered and activated users can see links. ] should make their first post as a new Intro Thread in [Only registered and activated users can see links. ].

  4. #13
    GPSPower Helper

    dasilvarsa's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Global
    Posts
    1,160
    Rep Power
    351

    Default

    I still think that SD Card should not have GarminDevice.xml
    We need another European user of 3597 with pre-installed SD to confirm this.

    Edited to change typo 3595 to 3597
    Last edited by dasilvarsa; 2nd February 2014 at 14:32.
    The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.
    Albert Einstein.

  5. #14
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,400
    Rep Power
    1434

    Default

    Quote Originally Posted by dasilvarsa View Post
    I still think that SD Card should not have GarminDevice.xml
    We need another European user of 3595 with pre-installed SD to confirm this.
    Agree. I'm still a little bemused/nonplussed by xml file on the OEM installed microSD. You mean 3597 of course Dasil .... i'll do the typos around here thank you .
    'Thanking Posts' are banned. To thank someone, and/or to see hidden links and content, use the [Only registered and activated users can see links. ] button below left of the helpful post then refresh your browser [F5 key]. 'Thanking Posts' are banned.
    Please don't spam. Posts serving no purpose other than to thank or to ask about hidden links are trashed or deleted, it's GPSPower's policy. Please don't spam.
    [Only registered and activated users can see links. ] should make their first post as a new Intro Thread in [Only registered and activated users can see links. ].

  6. #15
    VIP Master
    isg's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Europe
    Posts
    170
    Rep Power
    81

    Default

    Quote Originally Posted by Neil View Post
    Not typical behavour for a 3597 with a mircoSD onboard connected in MSM [Mass Storage Mode]. The screen should go blank and not continue to display the PC Tower image in grey. Do you mean that the image is displayed in gold? That's an indication that you are connected in MTP [Media Transfer Protocol] in which case it and the card are displayed in Window Exploter/My Computer as a 'Portable Device' [no drive letter] and cannot be 'disconnected' like when in MSM.

    If your unit does not disconnect in MSM either with or without a card inserted i would be contacting garmin support for their opinion. Maybe try on other PCs/OSs first and reload the firmware first.



    Sure, upload them to zippy or somewhere private and send me the link by PM or remove your UID and codes then you can safely attach them by posting in this thread.

    You may have misunderstood what I asked about the PC behavour, I wasn't meaning for GE but for the behavour in Windows Explorer generally. Also, did you see any differences in the card's xml before and after it's used in the unit is what i meant, not in differences between the unit & card xml files if you seemed to think. I was interested if the unit is writing to the Card's xml as it writes to the on-board xml.
    I'll send you a PM with links to xml in few minutes.
    Unit is in MSM mode for sure. I know the difference between them. And it is grey for sure. I do not like gold and even do not wear it. )

    I'll check and on other PC did the unit will disconnect properly.

    @dasilvarsa
    I'll check with friends which has same units did they have xml on SD and will report.
    Last edited by isg; 2nd February 2014 at 14:52.

  7. #16
    VIP Master
    isg's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Europe
    Posts
    170
    Rep Power
    81

    Default

    Quote Originally Posted by dasilvarsa View Post
    I still think that SD Card should not have GarminDevice.xml
    We need another European user of 3597 with pre-installed SD to confirm this.

    Edited to change typo 3595 to 3597
    Just checked a friend's 3597. On SD he has same GarminDevice.xml file. File structure and content are the same. Just SD Card number differs which is obvious.

    Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
    Last edited by isg; 2nd February 2014 at 21:17.

  8. #17
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,400
    Rep Power
    1434

    Default

    The card's xml file is quite brief and maybe it's purpose is to limit use of it to storage of only gmapsupp.img and POIs when used in the unit, unless the unit or Garmin's software is capable of writing additional information to it later. If you remove it from the sd does the unit recreate it on reboot or when you connect to GE? It's seemingly being written to by some method because there's a windows drive letter being allocated: <DisplayName>Memory Card (G:\)</DisplayName>. Have you been able to compare earlier backups of that file to the current?
    Code:
    Please Login or Register to see the links
    'Thanking Posts' are banned. To thank someone, and/or to see hidden links and content, use the [Only registered and activated users can see links. ] button below left of the helpful post then refresh your browser [F5 key]. 'Thanking Posts' are banned.
    Please don't spam. Posts serving no purpose other than to thank or to ask about hidden links are trashed or deleted, it's GPSPower's policy. Please don't spam.
    [Only registered and activated users can see links. ] should make their first post as a new Intro Thread in [Only registered and activated users can see links. ].

  9. #18
    VIP Master
    isg's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Europe
    Posts
    170
    Rep Power
    81

    Default

    Quote Originally Posted by Neil View Post
    ........ If you remove it from the sd does the unit recreate it on reboot or when you connect to GE?......
    No - when I remove it from SD card non of Garmin programs creates it again.
    Quote Originally Posted by Neil View Post
    .... Have you been able to compare earlier backups of that file to the current?
    No unfortunately - I never made a backup copy of SD because there is no SW/FW on it. Just map and POI.

    And to answer to previous suggestion about ejecting of both unit and SD - tried on other PC with XP and WIN7 - same behaviour and unit stays on.

  10. #19
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,400
    Rep Power
    1434

    Default

    I'd simply remove the XML file from the microSD and see if GE complains when you next try to update the map and software. Going by your earlier posts you're not using the original card to which the XML belongs anyway so i can't see that there'd be any problem.

    As to the unit not wanting to disconnect in MSM, that is NOT proper behaviour for a 3597, with or without a card. Some units such as 1xxx and 7xx series will reboot and run in navigation mode if not immediately disconnected from the PC when safely removed, but my 3597 simply turns off as do other nuvi series.
    'Thanking Posts' are banned. To thank someone, and/or to see hidden links and content, use the [Only registered and activated users can see links. ] button below left of the helpful post then refresh your browser [F5 key]. 'Thanking Posts' are banned.
    Please don't spam. Posts serving no purpose other than to thank or to ask about hidden links are trashed or deleted, it's GPSPower's policy. Please don't spam.
    [Only registered and activated users can see links. ] should make their first post as a new Intro Thread in [Only registered and activated users can see links. ].

  11. #20
    Member + zakon's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Slovenia
    Age
    47
    Posts
    60
    Rep Power
    35

    Default

    Do you have installed EaseUS Todo Backup Free 6.1? I had some problems. Uninstall EaseUS Todo Backup Free 6.1 and then try.

 

 
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.