Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    canada
    Age
    49
    Posts
    13
    Rep Power
    0

    Default Nuvi 255W - No detailed maps found that support routing

    Hi,

    This is my first posting at this forum and I hope to find solution for my problem. So far, this great forum helped a lot but I have now this problem. My GPS use to hang on "Loading maps", after few research I used garmin cure to install the right fw and have it started. for some stupid reason I deleted the gpmapprom.img, gpmaprom.unl, and the sw.unl. When the device started and after getting into the EULA, I pressed "Agree" and here I am stuck with the error message "No detailed maps found that support routing.The nuvi cannot be used without them". If I keep pressing on the error I am succefully in but when going to maps the "Map Info" button is greyed out. I added Canada-Alaska unlocked map but still the same issue. The basemap is there.

    Can you help me on how to fix this issue.

    Thanks

    Goldfinsh

  2.    Advertissements


  3. #2
    ☼ADMIN☼
    catymag's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    light side
    Posts
    23,601
    Rep Power
    5319

    Default

    Or your map isnt unlocked,or the name of the map is wrong,or you havent copied in the right place.
    [Only registered and activated users can see links. ]
    [Only registered and activated users can see links. ]

    [Only registered and activated users can see links. ]
    You have to navigate to get to the good.
    Nuvi1250/Nuvi 34xx/Nuvi 2200/Nuvi 66/Oregon 600/Galaxy S5 MM 6.0.1/TomTom GO/iGO Nextgen Avic,Basar,Isr.Gift/Navigon
    Please don't flood my pm box with questions you can post on forum!! You won't hear back from me.

  4. #3
    Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    canada
    Age
    49
    Posts
    13
    Rep Power
    0

    Default

    Catymag, the map I put is Canada Alaska 2012.30 and I am already using it on a 255 and already tested it on Garmin XT. I named it on both 255 and XT as gmapprom.img and gmasupp.img and it worked. But on the 255W, it fails. I found on other forums that Garmin must produce a .unl for it, but I need to register the device which I cannot because it is used and is already registered by the old owner and have no idesa what is the username and password. I added the map in the Garmin folder. Any thoughts?

  5. #4
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,398
    Rep Power
    1434

    Default

    Try unlocking the map image with [Only registered and activated users can see links. ] and also read this [Only registered and activated users can see links. ].

  6. #5
    ☼ADMIN☼
    catymag's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    light side
    Posts
    23,601
    Rep Power
    5319

    Default

    If the map is unlocked it doesnt need any .unl file, check it's unlocked with Gmaptool
    .IMGs in your device should go in root as shown here
    Nuvi%20Dir
    from
    [Only registered and activated users can see links. ]
    Better you use these kind of maps in sd, so you can remove the card if something goes wrong.
    In sd copy the gmapsupp.img in a Garmin folder
    [Only registered and activated users can see links. ]
    [Only registered and activated users can see links. ]

    [Only registered and activated users can see links. ]
    You have to navigate to get to the good.
    Nuvi1250/Nuvi 34xx/Nuvi 2200/Nuvi 66/Oregon 600/Galaxy S5 MM 6.0.1/TomTom GO/iGO Nextgen Avic,Basar,Isr.Gift/Navigon
    Please don't flood my pm box with questions you can post on forum!! You won't hear back from me.

  7. #6
    Senior Member Strephon Alkhalikoi's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Massachusetts, United States
    Posts
    264
    Rep Power
    164

    Default

    Quote Originally Posted by goldfinsh View Post
    Catymag, the map I put is Canada Alaska 2012.30 and I am already using it on a 255 and already tested it on Garmin XT. I named it on both 255 and XT as gmapprom.img and gmasupp.img and it worked. But on the 255W, it fails. I found on other forums that Garmin must produce a .unl for it, but I need to register the device which I cannot because it is used and is already registered by the old owner and have no idesa what is the username and password. I added the map in the Garmin folder. Any thoughts?
    Question 1: Do you have a receipt showing that this unit was purchased?


    Question 2: Are you able to get a hold of the original owner?


    If you can answer "yes" to either or both of these questions, then you should be able to get the unit registered in your name. In many cases Garmin will reset the registration if it can be shown that the unit was purchased. If you can get a hold of the original owner (the best option) you can get that person to deregister the unit in order to register it yourself. Otherwise you have to play around with Fast IMG Unlocker to get the maps unlocked so they will function on your unit, since you normally cannot transfer maps between units because of the unlock code requirement.
    [Only registered and activated users can see links. ]
    [Only registered and activated users can see links. ]
    [Only registered and activated users can see links. ]

    "Anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job."
    --Douglas Adams

  8. #7
    Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    canada
    Age
    49
    Posts
    13
    Rep Power
    0

    Default

    Hi, the map is unlocked and I am still getting that popup message. I also have the same structure but I do not have the .unl file for gmapsupp.

    Unfortunately I have no receipt. The owner is a friend of mine who bought it a year ago from kijiji for $75. He used it until it stopped loading maps and I cure it. BTW, I sent an email to Garmin and still waiting. I unlocked the unclocked image with Fast IMG unlocker but no luck

  9. #8
    Garmin/GPS Systems GMod.

    Neil's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Oz.
    Posts
    7,398
    Rep Power
    1434

    Default

    Quote Originally Posted by goldfinsh View Post
    Hi, the map is unlocked and I am still getting that popup message. I also have the same structure but I do not have the .unl file for gmapsupp.
    As Caty stated, you don't need the*.unl file for an unlocked image.
    Unfortunately I have no receipt. The owner is a friend of mine who bought it a year ago from kijiji for $75. He used it until it stopped loading maps and I cure it. BTW, I sent an email to Garmin and still waiting. I unlocked the unclocked image with Fast IMG unlocker but no luck
    To definately eliminate the possibility of any problem with your Canada/Alaska map image, have you tried a different map? If not, why not download any from the [Only registered and activated users can see links. ] and see. There's plenty of images both locked & unlocked available. At least it will tell you for sure if you have a general problem.

  10. #9
    GPSPower Helper

    dasilvarsa's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Global
    Posts
    1,160
    Rep Power
    351

    Default

    @goldfinch
    Could it be a possible Wrong Firmware Problem ?
    Have you tried to reload Firmware on the unit ? The Cure normally disables .IMG file extension.

  11. #10
    ☼ADMIN☼
    catymag's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    light side
    Posts
    23,601
    Rep Power
    5319

    Default

    Quote Originally Posted by goldfinsh View Post
    Unfortunately I have no receipt. The owner is a friend of mine who bought it a year ago from kijiji for $75. He used it until it stopped loading maps and I cure it. BTW, I sent an email to Garmin and still waiting. I unlocked the unclocked image with Fast IMG unlocker but no luck
    Are you sure the .img is gmapsupp.img and not gmapsupp.img.img? Enable hidden estensions in Windows to check it.
    As said ,if the map is unlocked with last version of FIU (previous ones can fail), it's correctly named gmapsupp.img and copied in Nuvi root internal memory ( not in a Garmin folder) , Nuvi will see it.
    Can you post a screen of your Nuvi with files extensions enabled ? please

    PS: as said in the post above mine, after loading a cure you must reflash the normal firmware in Nuvi or it wouldnt see any IMGs ,coz the cure is made for that: not to load wrong problematic IMGs -
    [Only registered and activated users can see links. ]
    [Only registered and activated users can see links. ]

    [Only registered and activated users can see links. ]
    You have to navigate to get to the good.
    Nuvi1250/Nuvi 34xx/Nuvi 2200/Nuvi 66/Oregon 600/Galaxy S5 MM 6.0.1/TomTom GO/iGO Nextgen Avic,Basar,Isr.Gift/Navigon
    Please don't flood my pm box with questions you can post on forum!! You won't hear back from me.

 

 
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.